Mesajele subliminale in publicitate

Cuvantul subliminal se refera la ceva ce trece dincolo de perceptia constienta. Un mesaj subliminal este integrat in mediul altui mesaj si are intentia de a transmite informatii subconstientului. Tehnicile subliminale sunt aplicate in publicitate pentru a transmite mesaje ascunse maselor. Publicitatea subliminala si tehnicile sale transmit aceste mesaje la o viteza la care ochiul uman nu poate sa le perceapa, insa sunt percepute de subconstient. Intr-un mod interesant, cel ce receptioneaza mesajul nu stie ca a vazut acel mesaj subliminal, insa actiunile sale dovedesc acest lucru, intrucat sunt influentate de mesajul transmis.

Intr-o anume masura, publicitatea subliminala are tehnicile bazate pe iluzii. Prezenta umbrelor, efectelor vizuale si luminii si folosirea profunzimii in imagini afecteaza perceptia dimensiunii acestora. Datorita mecanismului optic al ochiului uman, imaginea care ajunge pe retina este influentata de cantitatea de lumina prezenta. Aplicarea tehnicilor subliminale in publicitatea vizuala este intalnita la produse in care numele brandului este incorporat in imagine. Astfel o bucata de text apare doar pentru o fractiune de secunda, nu este sesizata de ochi, aparent este invizibila, dar acea imagine este receptionata la nivelul subconstientului.

Mesajele subliminale sunt intalnite si in mediul audio. Mascarea inversa este o tehnica prin care mesajele sunt inregistrate invers. Pentru urechea umana, sunt percepute ca neinteligibile, insa subconstientul receptioneaza acele mesaje redate invers foarte clar.

Mesajele subliminale sunt utilizate mai ales in industria televiziunii si a filmului, pentru promovarea si atragerea interesului maselor. Domeniul promovarii foloseste aceste tehnici subliminale pentru a-si promova produsele printr-o metoda ce le face sa ajunga direct in subconstient. De cele mai multe ori este incorporat logo-ul companiei in astfel de reclame, sau sloganul companiei si mesaje promotionale.

Desi unii critica aceasta metoda de reclama, pentru altii reprezinta o metoda buna de a-si promova si a atrage interesul publicului. Potentialul este urias, intrucat mesajul ajunge direct in subconstient si ne afecteaza actiunile si reactiile fara sa ne dam seama, insa nu trebuie sa ajunga in maini nepotrivite aceasta tehnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *