Avantaje si dezavantaje ale comertului electronic

Comertul electronic se refera la activitatile de vanzare si cumparare de produse si servicii realizate prin intermediul sistemelor electronice precum internetul sau diverse alte tipuri de retele. Inceputurile comertului electronic dateaza inca din 1970, iar de atunci si pana acum s-a dezvoltat extrem de mult, prevaland in aproape orice segment al afacerilor.

Ca si orice alta afacere, comertul electronic este insa caracterizat de unele avantaje si dezavantaje.

Cel mai important avantaj al comertului electronic il reprezinta faptul ca ofera oricarei afaceri ocazia de a ajunge cunoscuta la nivel global. Suplinind atat nevoile pietei locale cat si internationale, activitatile de afaceri nu mai sunt restrictionate de granite geografice sau de orice alt tip. Chiar si afacerile de mai mici dimensiuni pot intra pe aceasta piata care nu mai este limitata de timp.

Un alt avantaj il reprezinta accesibilitatea. Nu numai ca se gasesc informatii utile si o gama extrem de variata de produse si servicii disponibile, insa shoppingul se poate face efectiv din fata computerului, din confortul locuintei proprii. Din punct de vedere strict al afacerii, se optimizeaza mult costurile asociate cu marketingul, relatiile cu clientii, procesarea si stocarea informatiilor si asa mai departe.

Din seria dezavantajelor principalul ar fi limitarile tehnologice care impun restrictii pentru anumite parti ale populatiei care nu are incredere inca in acest sistem. Pur si simplu se refuza increderea in autenticitatea tranzactiilor total impersonale cum sunt cele din cazul comertului electronic. Un alt neajuns ar fi ca nu este tocmai potrivit pentru unele categorii de bunuri, precum sunt cele alimentare, sau alte tipuri de bunuri perisabile.

Evaluand insa aspectele pozitive si negative, putem spune ca primele au potentialul sa incline balanta in favoarea lor. Treptat comertul electronic va deveni o practica ce se va adresa consumatorilor de o maniera in care problemele tehnice sa nu mai prezinte neajunsuri si in care increderea in sistem sa fie castigata mult mai usor, prin adaptarea la nevoile in continua schimbare ale lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *